Moi domownicy mają zwyczaj otwierania kilku słoików dżemów na raz i niedojadania ich. A ponieważ drażni mnie armia prawie pustych słoików w lodówce, znalazłam sposób na wykorzystanie końcówek w pysznych drożdżówkach
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
4 dag drożdży
2/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
5 dag masła
2 jajka
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
NADZIENIE:
3-4 łyżki wiórków kokosowych
po około 1/3 słoiczka:
dżemu z leśnych jeżyn
musu z antonówek
dżemu z czerwonych porzeczek
LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać łyżkę cukru i wlać część letniego mleka.
Wymieszać łyżką nagarniając troszkę mąki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia zaczynu.
Masło stopić, przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i najpierw łyżką, a następnie ręcznie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać 10 minut).
Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie odgazować je, krótko zagnieść i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
2.Na cieście rozsmarować dżem i posypać je wiórkami kokosowymi.
Wzdłuż dłuższego boku zwinąć rulon i pokroić go na 12 równych kawałków.
Blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta ułożyć w odległości od siebie przecięciem do góry.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
3.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
4.Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Wystudzić w blaszce.
Po przestygnięciu ozdobić lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Komentarze