Drożdżowe ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min.
Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20min 200C
Komentarze