Drożdżowe ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Ciasto wyrabiać kilkanaście minut do czasu aż przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1cm. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć rulon. Pokroić na 3-centymetrowe plastry.
2.Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na nich drożdżówki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Komentarze