Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

4.5 (180 ocen)

Podczas ich pieczenia roznosi się wspaniały zapach cynamonu. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
    500g mąki pszennej
    op. drożdży instant
    4 łyżki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    szkl ciepłego mleka
    60g masła


    Kruszonka:
    25g masła
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru


    Dodatkowo:
    jajko
    cukier brązowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Ciasto wyrabiać kilkanaście minut do czasu aż przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1cm. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć rulon. Pokroić na 3-centymetrowe plastry.

  • 2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na nich drożdżówki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować