Drożdżowe poduszeczki z serem

1 (1 ocen)

To smaki dzieciństwa mojej koleżanki z pracy. Podzieliła się ze mną przepisem, a ja bardzo chętnie z niego skorzystałam. Ciasteczka są bardzo smaczne i uzależniające. Za każdym razem kiedy koło nich przechodzę, sięgam po jedno. Polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki tortowej
    50g świeżych drożdży
    250g ciepłego mleka
    180g masła
    2 łyżki drobnego cukru

    Nadzienie:

    500g tłustego twarogu
    1/2 szklanki drobnego cukru
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1 łyżka kaszy manny
    2-3 łyżki rodzynek
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy

    Lukier:

    250g cukru pudru
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe poduszeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w połowie mleka i dodać 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Dodać resztę mleka, wymieszać i rozpocząć zagniatanie. Kiedy składniki będą już dobrze wymieszane, powoli wlewać roztopione i wystudzone masło. Ugniatać do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Może to zająć trochę czasu.
    Ciasto uformować w kulę i przełożyć do nasmarowanej olejem misy. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia
  • 3. W miedzyczasie przygotować nadzienie. Ser zmielić. Dodać do niego cukier i dobrze wymieszać. Następnie rozkłócone jajko. Teraz kolej na mąkę i kaszę manną. Na samym końcu dodać rodzynki, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 3mm. Ostrym nożem lub foremką wycinać kwadraty o boku 8cm. Na środek każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę nadzienia. Przeciwległe rogi każdego kwadratu połączyć ze sobą nad nadzieniem i dobrze zlepić ze sobą wszystkie brzegi. Jest to bardzo ważne, aby poduszeczki nie otwierały się podczas pieczenia.
  • 6. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 15-17 minut. Gotowe ciasteczka powinny być jasno złote. Wystudzić.
  • 7. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać i dodać do niego 2 łyżki gorącej wody. Bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wody. Przy pomocy pędzelka silikonowego rozsmarować lukier na ciasteczkach i pozostawić do zastygnięcia.
    Lukier powinien być na tyle rzadki, aby łatwo go było rozmarować, ale na tyle gęsty, aby nie ściekał z ciasteczek.

Porady

Do nadzienia użyłam rodzynek i skórki pomarańczowej, ale można użyć innych dodatków, wedle upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować