Mąkę pszenną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą dzięki czemu pierożki są mniej kaloryczne.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 całe jajko
2 łyżki oleju
40 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozkruszyć, wsypać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ścierką i Odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki oprócz jajka i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Parówki pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki umyć, pokroić w talarki i dusić na patelni do odparowania wody wraz z papryką pokrojoną w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć i przyprawić według uznania.
Ponadto: kostka sera mozzarella- pokroić w plasterki
zioła prowansalskie
ostra papryka
Drożdżowe pierożki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta formować kulki, rozwałkować na cienki placek- wyłożyć trochę farszu, na to ser mozzarella i zlepiać jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Układać na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Komentarze