Jak zawsze ciasto drożdżowe jest niezawodne w czasie świąt na stole do herbaty lub kawy, a to ciasto polecam bo jest smaczne i w miarę szybko się robi.
Drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1/4 szkl cukru, jajka, skórkę cytrynową i drożdże. Dołóż 1/2 kostki miękkiego masła oraz wlej mleko. Składniki dobrze wyrób. Ciasto odstaw pod przykryciem na 30 minut.
2) Pozostałe masło utrzyj z resztą cukru i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt 30x50 cm. Posmaruj cynamonową masą i zwiń.
3) Rulon potnij na 12 równych plastrów. Ustaw je pionowo w tortownicy wyłożonej pergaminem. Rozetę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st . Piecz około 35 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika ciasto posmaruj konfiturą
Porady
ciasto to można zrobić bez konfitury morelowej jedynie można posypać cukrem pudrem.
Komentarze