Drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

Łatwy do zrobienia nawet dla początkujących.

Składniki:


  • 150 gr margaryna,
    2/3 szkl mleko,
    5 dkg drożdże świeże,
    3/4 szkl cukier,
    4 szt żółtka,
    3 szkl mąka pszenna,
    5 dkg rodzynki,
    kruszonka,
    125 gr masło zimne,
    0,5 szkl cukier,
    3/4 szkl mąka

Drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia dodać rozdrobnione drożdże , 3 łyżki mąki ,żółtka utarte z cukrem i wymieszać,dodać letnie mleko i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn drożdżowy wyrośnie dodać resztę mąki , roztopioną zimną margarynę i wyrabiać ciasto do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.Pod koniec dodać rodzynki oprószone w mące.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca na górze wyłożyć kruszonkę.Piec w 160 st około 45 min. Kruszonka;zimne masło zagnieść z cukrem i mąką .Blacha 25*36 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy