W moim domu pachnie drożdżówką z malinami i kruszonką,to smaki mojego dzieciństwa gdy siedziało się na werandzie u babci i popijało to ciasto kubkiem zimnego mleka;)
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki pszennej typ 650
2 jajka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
100 g cukru
60 g masła
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
szczypta soli
30 dag świeżych malin
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
60 g masła
2 łyżki wiórek kokosowych białych
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W małej ilości ciepłego mleka rozrobić cukier,dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki i zostawić zaczyn na 5-10 minut. W dużej misce ubić jajka z żółtkiem i cukrem wsypać mąkę szczyptę soli wlać rozrobiony zaczyn,resztę ciepłego mleka i wyrobić gładkie ciasto dodając pod koniec miękkie mało i wyrobić ponownie.Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
3.Wyłożyć wyrośnięte ciasto do wyłożonej pergaminem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm rozsypać świeże maliny i posypać grubo kokosową kruszonką.Odstawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40-45 minut w temp 180*c. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić choć najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe...
Komentarze