Drożdżówka kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży: mleko podgrzać w niewielkim rondelku, skruszyć drożdże, dodać mąkę oraz cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: masło roztopić, dodać do niego proszek do pieczenia, a także cukier oraz mąkę. Wszystkie składnik utrzeć, by powstała jednolita masa i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować ciasto: rodzynki przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Nad dużą drewnianą stolnicą przesiać mąkę, wbić do niej jajko, dodać żółtka oraz cukier, mleko i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić i wlać do ciasta, dalej je wyrabiać. Do powstającej masy dodać rozczyn drożdżowy i także rodzynki: wszystko starannie wyrobić aż na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i przełożyć do formy. Zetrzeć na tarce kruszonkę, posypać nią ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z herbatą.
Komentarze