Drożdżówki z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży i łyżki mąki zrobić rozczyn. Po 15 minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.W pół szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń i zagotować.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 / 40. Posmarować połową lekko ciepłego budyniu i zwinąć jak roladę.
4.Na drugie ciasto wyłożyć resztę budyniu i posypać borówkami. Zwinąć jak poprzednie.
5.Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4 cm. Wyszło mi 18 drożdżówek.
6.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem z makiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze