CIASTO:
50 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie typ 450
około 3/4 szklanki mleka – może być troszkę mniej lub więcej, w zależności od wilgotności mąki i wielkości jajek
1/2 łyżeczki soli
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
7 dag cukru
35 g świeżych drożdży
2 jajka rozmiar L
7 dag masła
NADZIENIE:
„dżemowy” słoiczek gęstego musu z antonówek
5 dag drobnych rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
odrobina oleju do posmarowania miski
25 g masła do posmarowania wierzchu
cukier puder do oprószenia
Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W małym rondelku rozpuścić masło.
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
Dodać jajka i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą.
Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto (rondelka po maśle nie wrzucać od razu do zmywarki, jeszcze się przyda).
Ja zaczynam wyrabiać w misce, a następnie wykładam na stolnicę i wyrabiam bardzo delikatnie podsypując mąką.
Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – u mnie trwało to godzinę.
2.Mus jabłkowy dokładnie wymieszać z rodzynkami, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat), rozwałkować na grubość około 1 cm i szeroką szklanką wyciąć kółka.
Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić.
Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
25 g masła stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie za bardzo gorące oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze