Drożdżówki z serem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne i niesamowicie miękkie drożdżówki , które zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych!Są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły.

  • 2 godz.

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * mąka pszenna - 500 g
    * drożdże świeże - 30 g
    * mleko - 250 ml
    * olej - 75 ml
    * sól - 1 szczypta
    * cukier wanilinowy - 1 op
    * jajko - 1 szt
    NADZIENIE :
    * ser biały - 300 g
    * żółtko - 1 szt
    * cukier puder - do smaku
    KRUSZONKA :
    * mąka - 100 g
    * cukier 50 g
    * masło - 80 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    NADZIENIE :

    Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.

    KRUSZONKA :

    Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

    CAŁOŚĆ :

    Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

    Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.

    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

    Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.

    Dzielimy na 12-13 kawałków.

    Każdy rozwałkowujemy.

    Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.

    Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować