Drożdżowy odrywaniec cynamonowy

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny zapach cynamonu podczas pieczenia i ciekawy smak po upieczeniu.A przede wszystkim: nie kroimy-odrywamy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    50 g rozpuszczonego masła
    160 ml. ciepłego mleka (3/4 szklanki )
    2 jajka
    szczypta soli

    Nadzienie:

    50 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika ( z braku przyprawy mogą być 2 łyżeczki cynamonu )
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy odrywaniec cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05vpbgh 1. W przesianej mące zrobić dołek, rozdrobnić do niego drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki, wymieszać łyżeczką i zostawić na 10 minut, żeby zaczyn ruszył.Gdy zaczyn wyrośnie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, wówczas dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić po przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Rozpuścić masło z cukrem, zestawić z ognia, wsypać cynamon z przyprawą do jabłecznika i wymieszać.
  • image-0dh7mmv 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie roboczym oprószonym mąką na prostokąt ok. 30 x 45 cm.Rozprowadzić rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na cieście. Pokroić na kilka równych pasków.
  • image-07psoga 4. Pokrojone paski ułożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na kilka części.
  • image-0ppw9mj 5. Wyłożyć małą blaszkę o wym. 25 x 11 cm papierem do pieczenia. Ułożyć w niej rzędami kawałki ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 6. Piec w temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, przy czym przez pierwsze 25 minut najlepiej pod przykryciem (luźno położyć tylko papier do pieczenia ) i następne 15 minut już po zdjęciu papieru.
    Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować