Drożdżowy z wkładką

0 (0 ocen)

Idealne ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • ciasto: 4 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 4 żółtka, 0.5 szkl. cukru, 0.5 masła roślinnego, 5 dag drożdży,
    1 cukier waniliowy, szczypta soli.

    wkładka: 4 białka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy (mały), 4 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 0.5 kostki masła roślinnego

    kruszonka: 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka margaryny

Drożdżowy z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    1 szkl. mąki rozrobić z mlekiem, drożdżami i łyżeczką cukru- odstawić do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić ze szczyptą soli.
    Po wyrośnięciu drożdży dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • 2. Wkładka:
    Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione (wystudzone)masło -ubić, następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. wymieszać.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. W środek włożyć "Wkładkę" i zwinąć jak roladę. Przełożyć do 2 foremek (40cm x 12cm) i pozostawić do wyrośnięcia. Na koniec posypać kruszonką. Piec 30 min w 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy