Drożdżowy z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
1 szkl. mąki rozrobić z mlekiem, drożdżami i łyżeczką cukru- odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić ze szczyptą soli.
Po wyrośnięciu drożdży dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
2.Wkładka:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione (wystudzone)masło -ubić, następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. wymieszać.
3.Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. W środek włożyć "Wkładkę" i zwinąć jak roladę. Przełożyć do 2 foremek (40cm x 12cm) i pozostawić do wyrośnięcia. Na koniec posypać kruszonką. Piec 30 min w 180 st. C.
Komentarze