Drobiowa zapiekanka z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić wzdłuż w paski. Kostkę rosołową rozpuścić w 3 łyżkach oleju i powstałą "masą" nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 10 minut. Następnie smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez 5 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu około 10 minut, podlewając je wodą i mieszając co jakiś czas.
2.Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem. Na dno kłaść ryż (zawartość jednego woreczka), następnie mięso i warzywa, na koniec ponownie ryż - zawartość drugiego woreczka. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wylać na wierzchnią warstwę zapiekanki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać śmietanową warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Komentarze