Drobiowa szynka z chrzanem w galaretce

4.5 (151 ocen)

  • 38 godz. 20 min

Kto raz spróbuje domowej wędliny, ten więcej nie kupi gotowej! ;)

  • 38 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg udek drobiowych bez kości i skóry
    2 łyżeczki soli peklującej
    1 łyżeczka soli morskiej
    10 cm korzenia chrzanu
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    2 ząbki czosnku
    woreczek do szynkowara
    kawałek sznurka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Drobiowa szynka z chrzanem w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, ścieramy czosnek oraz kawałek chrzanu. Do szynkowara wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso, bardzo ściśle usuwając cały nadmiar powietrza. Zawiązujemy na wierzchu kawałkiem sznurka.

    Szynkowar zamykamy przy pomocy sprężyny i odstawiamy do lodówki na dobę.

    Następnego dnia w wysokim garnku gotujemy wodę, kiedy osiągnie temperaturę 85 - 90 stopni staramy się ją utrzymać, wkładamy szynkowar (tak, żeby szynkowar wystawał 4 cm ponad wodę) i parzymy przez półtorej godziny.
    Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Zimny szynkowar wyciągamy z wody i wkładamy do lodówki na całą noc.

    Następnego dnia wyciągamy z woreczka, kroimy i podajemy z pastą jajeczną lub majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Drób Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować