Drobiowa szynka z chrzanem w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, ścieramy czosnek oraz kawałek chrzanu. Do szynkowara wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso, bardzo ściśle usuwając cały nadmiar powietrza. Zawiązujemy na wierzchu kawałkiem sznurka.
Szynkowar zamykamy przy pomocy sprężyny i odstawiamy do lodówki na dobę.
Następnego dnia w wysokim garnku gotujemy wodę, kiedy osiągnie temperaturę 85 - 90 stopni staramy się ją utrzymać, wkładamy szynkowar (tak, żeby szynkowar wystawał 4 cm ponad wodę) i parzymy przez półtorej godziny.
Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimny szynkowar wyciągamy z wody i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy z woreczka, kroimy i podajemy z pastą jajeczną lub majonezem.
Komentarze