Drobiowe mielone z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać.
Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki, smażyć, kiedy wytracą już wilgoć i zaczną się rumienić, wrzucić do nich cebulę, smażyć wszystko mieszając do zeszklenia cebuli, następnie posolić i dodać pieprz, wyłożyć farsz do miseczki (bez tłuszczu), dodać 1 łyżeczkę bułki tartej, schłodzić.
Mięsko zmielić w maszynce razem z bułeczką (najlepiej na tych najdrobniejszych oczkach). Wymieszać je z bułką tartą, czosnkiem, przyprawami, wyrobić gładką, jednolitą masę.
Omączonymi dłońmi odrywać kawałki mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać farsz, zlepiać i formować kotlety, obtaczać je w mące, smażyć na złoto na oleju.
Danie podałam z pure ziemniaczanym i surówką z białej kapusty z sosem chrzanowym.
Porady
Kotlety możemy obtaczać również w tartej bułce.
Do pieczarkowego farszu możemy dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Komentarze