250 g miękkiej margaryny
5 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g jagód i malin (mogą być mrożone ) lub innych owoców
2 łyżeczki kakao
Dwukolorowe ciasto malinowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ze sobą. Około 1/3 części ciasta przełożyć do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać.
2.Formę 24x35 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć najpierw jasne ciasto-wyrównać i na jasne wyłożyć część ciemną- również łyżką delikatnie rozprowadzić po całości. Owoce obtoczyć w mące ( wówczas owoce nie wpadną do środka ) i porozkładać na cieście. Piec w temp.180°C około 40 minut ( do suchego patyczka ).
Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Komentarze