Dynia na słodko-kwaśno

4.51 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Deser przypomina mi pierwsze dziecięce przygody kulinarne i krzątającą się w kuchni moją ukochaną babcię.

Składniki:

  • ok. 2,5 kg dyni
    6 łyżek octu
    szczypta soli
    duża cytryna
    cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dynia na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w ok. 2-cm paski. Ze skórą obieramy ok. 0,5-cm warstwę. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w romby.
  • 2. 4 litry wody zagotowujemy z octem i solą. Wsypujemy dynię i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy. Dzielimy na pół.
  • 3. Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę. Owoc kroimy w półplasterki. Skórkę i owoce dzielimy na 3 części.
  • 4. Do miski wsypujemy 2 łyżki cukru. Dodajemy 1/3 cytryny. Przykrywamy połową gorącej dyni. Oprószamy 2 łyżkami cukru. Ponownie układamy warstwę cytryny, resztę gorącej dyni i cukier. Na wierzchu układamy cytrynę. Miskę przykrywa my i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować