Dynia na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w ok. 2-cm paski. Ze skórą obieramy ok. 0,5-cm warstwę. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w romby.
2.4 litry wody zagotowujemy z octem i solą. Wsypujemy dynię i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy. Dzielimy na pół.
3.Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę. Owoc kroimy w półplasterki. Skórkę i owoce dzielimy na 3 części.
4.Do miski wsypujemy 2 łyżki cukru. Dodajemy 1/3 cytryny. Przykrywamy połową gorącej dyni. Oprószamy 2 łyżkami cukru. Ponownie układamy warstwę cytryny, resztę gorącej dyni i cukier. Na wierzchu układamy cytrynę. Miskę przykrywa my i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Komentarze