Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy

0 (0 ocen)

Bardzo puszyste bułeczki, mięciutki i delikatne. Do środka włożyłam marmoladę z pigwą. Ale można użyć dowolnej marmolady czy czekolady

Składniki:


  • 250 g upieczonej dyni
    50 ml mleka
    100 g masła
    2 jajka
    500 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    7 g suchych drożdży
    Marmolada do nadziania

    Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować. Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.

    Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Marmolady

Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować. Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.

    Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować