To pyszna, zdrowa , kolorowa sałatka- tak w jednym zdaniu najlepiej oceniam ten przepis:). Uwielbiam połączenie dyni i buraczków, więc w jesiennej sałatce nie mogło go zabraknąć. POLECAM!
Dyniowo- buraczkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła.
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, octem balsamiczny i oprószamy solą i pieprzem. Buraczki także pieczemy do miękkości (około 30 minut w 180°C).
Gotowe, upieczone warzywa studzimy.
2.Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule kroimy w piórka. Rukolę przepłukujemy i osuszamy.
3.Filet kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie smażymy go do miękkości i studzimy.
Tak przygotowany składniki wykładamy na przygotowane talerze lub miskę układając je naprzemiennie. Na koniec całość posypujemy orzeszkami. Sałatkę dodatkowo skrapiamy oliwą i doprawiamy jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze