Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 3 słoiki po 350g)

    400g wiśni
    400g rabarbaru
    200g truskawek
    Sok i skórka z ½ cytryny
    400g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką 1. Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować