Dżem z kaliny

4.45 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Babcia robiła sok z owoców kaliny i zimą podawała nam jako naturalne lekarstwo w razie przeziębienia. Ja w tym roku zrobiłam dżem. Kalina nadaje się do spożycia po przemrożeniu i obróbce termicznej. W gotowym dżemie wyczuwa się lekką goryczkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg owoców kaliny
    0.5 kg cukru
    3 goździki
    1 torebka żelu do dżemów
    1/4 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z kaliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalina 1. Dojrzałe owoce zerwać, umyć i włożyć do zamrażarki na 3 - 4 doby, można dłużej.
  • Kalina 2. Po tym czasie rozmrozić, włożyć do rondla, dodać goździki i wodę i gotować około 25 minut. Najlepiej to robić na zewnątrz, ponieważ opary nie pachną najładniej.
  • Kalina 3. Lekko rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, pestki odrzucić.
  • Kalina 4. Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  • Kalina 5. Na koniec dodać żel do dżemów, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty .
  • Dżem z kaliny 6. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia.

Porady

Z żelu można zrezygnować, dżem będzie mniej zwarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować