Dżemowy murzynek z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

stary sprawdzony przepis (zawsze się udaje) ze starego pożółkłego już zeszytu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Mąka pszenna, 75 dag (3 szklanki)
    dżem z ciemnych owoców(np. czarna porzeczka), 250 ml (1 szklanka)
    jajka, 4 sztuki
    cukier, 25 dag (1 szklanka)
    olej, 25 ml (1 szklanka)
    proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
    cynamon lub przyprawa korzenna do pierników, 2 łyżeczki
    soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
    dowolny krem ( u mnie z mascarpone i śmietany), do przełożenia
    starta gorzka czekolada do posypania wierzchniej warstwy ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Przetwory Dżemy

Dżemowy murzynek z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qfqcun 1. Dżem, cukier miksować dodając po 1 całym jajku i dalej miksować
  • image-0qhotih 2. do miski przesiać przez sito mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem
  • image-0n2pc76 3. zmiksowaną masę wlać do mąki, dokładnie wymieszać, pod koniec dodać szklankę oleju i dokładnie wymieszać
  • 4. wyłożyć ciasto do okrągłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 25-28 cm
    piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.
  • 5. po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto na 3 części
  • image-0sf03mo 6. krążki murzynka przełożyć kremem z mascarpone i śmietany (przepis na moim profilu)
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-mascarpone-gesty
  • image-13trn00 7. górę ciasta też wysmarować kremem i posypać starta gorzką czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować