Endorfina - ciasto z budyniem czekoladowym i musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek . Ubić z białek pianę i usztywnić cukrem . Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Zmieszane mąki z proszkiem dodać delikatnie do masy. Najlepiej zrobić to szpatułką.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy .
Pieczenie ok 20 min - 180 stopni.
2.Z podanej ilości mleka odlać ok 3/4 szkl. mleka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować z margaryną i na gotujące się mleko wlać rozprowadzony proszek. Gotować, aż masa zgęstnieje. Wylać na biszkopt. Ułożyć na wierzchu herbatniki i schłodzić.
3.Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dodać mus morelowy.
Zimną masę wyłożyć na herbatniki.
Pozostawić do stężenia.
4.Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i schłodzić.
Ubić śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę.
Wyłożyć do tortownicy i pozostawić do całkowitego stężenia.
5.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i tężejącą wyłożyć na wierzch ciasta.
Pozostawić najlepiej na cała noc w lodówce.
Smacznego.
Komentarze