Etli pide inaczej oryginalna turecka pizza nadziewana na przykład przyprawionym wołowym lub jagnięcym mięsem z pomidorami. Jej smak jest niesamowity (smakuje mi bardziej niż włoska pizza).
Dla 2 osób
Składniki:
ciasto:
-mąka pszenna typ 500 : 200 g
-letnia woda o temp. 37-40 stopni C : 150 ml
-olej rzepakowy : 4 łyżki
-sól morska : 0,5 łyżeczki
-cukier : 0,5 łyżeczki
-drożdże suszone instant : 2 łyżeczki
do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta:
-mąka pszenna : 3-4 łyżki
Etli pide-turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać olej, drożdże, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory zmiksować z koncentratem pomidorowym. Do małej miseczki odlać 6 łyżek sosu pomidorowego.
3.Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, czosnkiem, przyprawami i sosem z pomidorów.
4.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół, rozwałkować tworząc dwa owalne placki. Na każdym placku rozłożyć farsz, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt łodzi/kajaka (końce pizzy powinny być spiczaste)
5.Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i pomidora. Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C ( na środkowej szynie). Posypać natką pietruszki lub kolendry. Podawać gorącą.
Komentarze