Fale Dunaju z jeżynami

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Nie ukrywam,iż przepis wzięłam z zaprzyjaźnionego blogu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:

    4 jajka (w temp. pokojowej)
    150 g cukru
    150 ml oleju
    150 ml + 2 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    300-350 g jeżyn
    Krem:

    500 ml śmietany 30%
    450 g serka sernikowego (można również użyć zmielonego twarogu)
    5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
    Dodatkowo:

    20 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna) do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Fale dunaju z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (cały czas miksując) aż piana stanie się lśniąca. Następnie, nadal miksując, dodawać do piany po jednym żółtku, gdy składniki się połączą wlewać do miksowanego ciasta ojej (małym strumieniem), miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, przy użyciu szpatułki wmieszać do piany dodając naprzemiennie porcję przesianej mąki z proszkiem i mleka. Mieszać do połączenia składników. Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć połowę ciasta i równomiernie je rozprowadzić. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao i 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciemne ciasto rozprowadzić równomiernie na jasnym cieście.
    Jeżyny umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Jeżyny układać rzędami w równych odstępach na cieście, delikatnie wciskając je w ciasto.
    Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, do ubitej śmietany dodawać porcjami serek śmietankowy i miksować do połączenia składników. Ubitą śmietanę z serkiem wyłożyć na wystudzonym cieście, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą, na tarce o małych oczkach, czekoladą.
    Ciasto schłodzić przez kilka godzin.

Porady

Ja piekłam prawie godzinę,poniewaz moja kuchnia już do najnowszych nie należy :) Podany czas wykonania : 120 min,to czas przygotowania: mycia i przebrania owoców,robienie i pieczenie ciasta,oraz oczekiwanie az wystygnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować