Farfalle z sosem pomidorowym,szynką parmeńską i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, pokroić na plasterki. Kurczaka pokroić na paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na się zrumieni. Kiedy mięso będzie już upieczone, zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki i odstawić.
Z szynki odciąć tę twardszą część, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na tę samą patelnię, na której piekliśmy kurczaka. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, zdjąć przełożyć do miseczki z kurczakiem.
Na patelnię wrzucić marchewkę smażyć na małym ogniu przez około 7-10 minut. Pod koniec dodać masło. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać wino i pastę, dusić na małym ogniu, aż wino odparuje. Wrzucić mięso i szynkę. Sos doprawić pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2.W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ma być al dente. Wyłożyć na podgrzane talerze, polać gorącym sosem. Posypać startym serem i podawać! Można też posypać świeżą bazylią lub tak ja natką pietruszki.
Komentarze