Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinie myjemy, odcinamy im ogonki, przekrawamy wzdłuż na pół.
2.2. Łyżeczką wydrążamy środki, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachowujemy.
3.3. Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni, dodajemy wydrążony miąższ z cukinii, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość chwilę dusimy.
4.4. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy do niej surowe jajko i kukurydzę, całość doprawiamy i mieszamy. Gotową masą napełniamy łódki z cukinii. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy odrobiną bulionu (może być z kostki) i zapiekamy ok. 20-30 minut.
5.5. Pod koniec pieczenia nakładamy tarty żółty ser na cukinie i zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Porady
Kurczaka można zastąpić mięsem mielonym , ale warto dodać wtedy jedna papryczkę chili.
Komentarze