Faszerowana szynka z buraczkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Aromatyczna, bardzo smaczna faszerowana szynka z buraczkowym oczkiem. Idealna na ciepło jako danie obiadowe i na zimno na kanapkę. Polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
    1 duży czerwony burak
    1 łyżka chrzanu tartego
    3 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy staropolskiej
    1 łyżka przyprawy do mięsa
    1 łyżka czosnku suszonego
    Sól i czarny pieprz do smaku
    Olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana szynka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przykryć folią i delikatnie rozbić. Przyprawić do smaku z obu stron solą i pieprzem, oraz przyprawami staropolską, do mięsa oraz suszonym czosnkiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Rozłożyć buraczka na płacie mięsa 2. Buraka umyć i ugotować w mundurku na miękko. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i tartym chrzanem. Wymieszać i ułożyć na płacie mięsa. Zwinąć w roladę i zwinąć ciasno sznurkiem. Pod sznurek ułożyć liście laurowe. Naczynia żaroodporne z przykryciem wysmarować olejem i ułożyć zwinięte mięso. Piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200stC pod przykryciem, 30 minut przed końcem piec bez przykrycia, aby mięso się przyrumieniło.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować