Faszerowana szynka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przykryć folią i delikatnie rozbić. Przyprawić do smaku z obu stron solą i pieprzem, oraz przyprawami staropolską, do mięsa oraz suszonym czosnkiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Buraka umyć i ugotować w mundurku na miękko. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i tartym chrzanem. Wymieszać i ułożyć na płacie mięsa. Zwinąć w roladę i zwinąć ciasno sznurkiem. Pod sznurek ułożyć liście laurowe. Naczynia żaroodporne z przykryciem wysmarować olejem i ułożyć zwinięte mięso. Piec 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200stC pod przykryciem, 30 minut przed końcem piec bez przykrycia, aby mięso się przyrumieniło.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze