Faszerowane pomidory warzywami i cheddarem

0 (0 ocen)

Delikatne ,rozpływające się w ustach pomidory z wyśmienitym wnętrzem świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 2 duże twarde pomidory
    4 łyżki tartego sera cheddar ( prawdziwego, twardego ,wyrazistego w smaku)
    3 pieczarki
    1/2 cebuli
    1/3 małej cukinii
    1/2 łyżeczki:
    soli ,pieprzu
    szczypta chili
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane pomidory warzywami i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory 1. Pomidory myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym.Odcinamy wierzch.Za pomącą łyżki np.do lodów i małego nożyka wydrążamy dokładnie miąższ tak by nie uszkodzić ścianek warzywa.
  • warzywa 2. Warzywa obieramy, myjemy ,osuszamy.Kroimy w małą kostkę.
    na patelni rozgrzewamy masło ,przekładamy warzywa.Gdy zaczną się rumienić miąższ z pomidora kroimy drobno ,odlewamy wytworzony sok resztę dodajemy na patelnie ,doprawiamy solą ,pieprzem i chili ,mieszamy dusimy razem 3-4 min.
  • przed pieczeniem 3. Do wydrążonych pomidorów wsypujemy po 1 łyżce sera ,nakładamy farsz ponownie posypujemy serem.
    Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy 20 min w 180st.
    Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować