Pyszny, lekki warzywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut.
30 min
Składniki:
nieduży bakłażan
młody por
mała czerwona cebula
3 - 4 pieczarki
mały pomidor
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
1 - 2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy np. chili
gałązka: lubczyku, pietruszki, kolendry,
kilka liści pokrzywy
trochę szczypiorku
plasterek czerwonej goudy
plasterek mimolette albo innego żółtego sera
Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Jeśli boimy się, że może być gorzki posypujemy solą. Jak zbiorą się na nim kropelki wody ocieramy papierowym ręcznikiem. Bakłażana skrapiamy oliwą.
2.Wydrążony środek bakłażana kroimy w kostkę. Czosnek zgniatamy ręką. Cebulę, pora, pieczarki, i zioła dosyć drobno kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i też kroimy.
3.Tak przygotowane warzywa dusimy na maśle i oliwie około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Warzywami napełniamy połówki bakłażana. Przykrywamy serem mimollete i czerwoną goudą. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.
Komentarze