Fasolka marynowana

4.32 (182 ocen)

Pyszny dodatek do obiadu i dobry sposób na wykorzystanie fasolki, która u mnie obficie obrodziła :)

Składniki:

  • dowolna ilość fasolki szparagowej

    Do każdego słoika:

    baldachim kopru
    ząbek czosnku
    1 - 2 liście laurowe
    2 ziarnka ziela angielskiego
    kilka ziarenek gorczycy

    Zalewa:

    750ml wody
    1,5 szkl octu spirytusowego 10%
    1,5 łyżki soli
    8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.32 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgotowywanie fasolki 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 - 7 minut. Odcedzamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Przyprawy w słoikach 2. Do każdego słoika wkładamy baldachim kopru, ząbek czosnku, 1 - 2 liście laurowe, 2 ziarnka ziela angielskiego i po kilka ziarenek gorczycy.
  • Nakładanie fasolki do słoików 3. Nakładamy fasolkę ciasno do słoików, starając się stawiać ją pionowo.
  • Fasolka gotowa do pasteryzacji 4. Składniki zalewy zagotowujemy. Wrzącą zalewą napełniamy słoiki z fasolką i natychmiast zakręcamy. Słoiki układamy w garnku wyłożonym gazetą, zalewamy wodą tak by całkowicie pokryła słoiki, doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy 25 - 30 minut.

Porady

Z ok. 4 - 5kg fasolki i półtorej porcji zalewy wychodzi 6 słoików po 500ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować