Fasolka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 - 7 minut. Odcedzamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2.Do każdego słoika wkładamy baldachim kopru, ząbek czosnku, 1 - 2 liście laurowe, 2 ziarnka ziela angielskiego i po kilka ziarenek gorczycy.
3.Nakładamy fasolkę ciasno do słoików, starając się stawiać ją pionowo.
4.Składniki zalewy zagotowujemy. Wrzącą zalewą napełniamy słoiki z fasolką i natychmiast zakręcamy. Słoiki układamy w garnku wyłożonym gazetą, zalewamy wodą tak by całkowicie pokryła słoiki, doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy 25 - 30 minut.
Porady
Z ok. 4 - 5kg fasolki i półtorej porcji zalewy wychodzi 6 słoików po 500ml.
Komentarze