Fasolka jaś w pomidorach na wiejskiej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać..... fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut
2.na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek
3.dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty
4.przełożyć wszystko do fasoli i zagotować
5.do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia
Komentarze