Fasolka po bretońsku po mojemu (z warzywami)

3 (4 ocen)

  • 2 godz.

Do tradycyjnej fasolki po bretońsku dodaję od siebie marchew, pietruszkę, paprykę, pora i selera. Nie zagęszczam jej mąką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 800 g drobnej fasoli
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 30 dag surowego wędzonego boczku
    - 20 dag dobrej cienkiej kiełbasy
    - 3 średnie marchewki
    - 2 pietruszki
    - 1/2 małego selera
    - 1 średnia czerwona papryka
    - 1 mały por
    - 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
    - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    - 4 łyżki ketchupu
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka cząbru
    - 1,5 łyżki przyprawy typu Vegeta
    - 1 łyżeczka soli
    - kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    - 3 listki laurowe
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    - ewentualnie ok. ½ łyżeczki ostrej papryki
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku po mojemu (z warzywami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę namoczyć na 12 godz. Odlać wodę, w której się moczyła. Zalać 8 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować do miękkości ok. 1 godz. W tym czasie boczek pokroić w paski lub kostkę, zrumienić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do boczku i cebuli. Podsmażyć chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do cebuli i boczku. Smażyć ok. 5 min. Całość dodać do miękkiej fasoli. Dolać ok. 1,5 -2 szkl. wody. Gotować 25 min. Dodać pomidory, Vegetę, czosnek pokrojony w plasterki i resztę przypraw. Gotować kolejne 25 minut, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować