Fasolka po bretońsku po mojemu (z warzywami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę namoczyć na 12 godz. Odlać wodę, w której się moczyła. Zalać 8 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować do miękkości ok. 1 godz. W tym czasie boczek pokroić w paski lub kostkę, zrumienić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do boczku i cebuli. Podsmażyć chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pora w plasterki. Dodać do cebuli i boczku. Smażyć ok. 5 min. Całość dodać do miękkiej fasoli. Dolać ok. 1,5 -2 szkl. wody. Gotować 25 min. Dodać pomidory, Vegetę, czosnek pokrojony w plasterki i resztę przypraw. Gotować kolejne 25 minut, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
Komentarze