Fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :)
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3cm kawałki i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę szatkujemy w plasterki lub grube wiórki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, liście laurowe, pierz, ziele angielskie, sól, cukier i chwilę smażymy. Wlewamy 1/4 szklani wody i dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy przecier, dodajemy koncentrat, ocet i olej i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i posiekaną natkę oraz tabasco. Całość razem dusimy jeszcze kilka minut.
Gorącą sałatkę nakładamy do wyprażonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.
Komentarze