Fasolka w sosie pomidorowym

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 3-osobowej rodziny. Robię również przetwory, aby w zimie na naszym stole zagościło lato. Ta sałatka jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych, a przepis na nią dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • Na 11 słoików 0,33 l:
    ● 2 kg żółtej fasolki szparagowej
    ● 40 dag marchewki
    ● 40 dag cebuli
    ● 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
    ● 2 szkl. oleju
    ● 2 liście laurowe
    ● 6 łyżek cukru
    ● 3 łyżki soli
    ● 2 łyżki octu 10-proc.
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    w cienkie półtalarki. Marchewki
    obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Dusimy z cebulą na rozgrzanym
    oleju ok. 15 minut. Dodajemy
    liście laurowe, pieprz, 2 łyżki
    soli, cukier (szczyptę zostawiamy)
    oraz przeciery pomidorowe.
    Wlewamy ocet. Mieszamy.
  • 2. Fasolki myjemy, odcinamy
    końcówki, kroimy na pół. Zalewamy
    wodą, dodajemy pozostałe
    sól oraz cukier. Gotujemy
    ok. 10 minut. Odcedzamy na
    sicie, następnie przekładamy
    do warzyw i dusimy jeszcze
    ok. 15 minut.
  • Fasolka w sosie pomidorowym 3. Gorącą sałatkę przekładamy
    do wyparzonych słoików
    i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy
    ok. 20 minut.

Porady

● Do sałatki można dodać kilka świeżych obranych pomidorów. ● Smak sałatki wzbogacimy, dodając 2 pokrojone w paski czerwone papryki. ● Warzywa z zalewą można doprawić vegetą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować