Przyrządzając potrawy z grilla, nie powinniśmy zapomnieć o sałatkach. Łagodne lub słodkie w smaku są idealnym uzupełnieniem dań z mięsa.Gruszkowy sos balsamiczny i zioła nadają sałatce cudowny aromat.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- średnia kapusta pekińska: 1 sztuka
- sałata strzępiasta-liście: 6 sztuk
- kapary: 24 sztuk
- szczypior posiekany: 2 łyżeczki
- bazylia liście: 10 sztuk
- ser feta opakowanie: 1 sztuka
- ser pleśniowy skalmierzycki w plastrach: 2 plastry
- czerwona fasola w puszce: 1 sztuka
- sos do sałatek "wiosenne zioła"opakowanie: 1 sztuka
- oliwa aromatyzowana bazylią: 6 łyżek
- oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie: 2 szczypty
- ocet balsamiczny gruszkowy: 1 łyżka
- ogórek świeży: 1 sztuka
Finezyjna sałatka do dań z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę strzępiastą i kapustę pekińską umyć,osuszyć,pokroić.Wrzucić do dużej miski.Przygotować sos ziołowy do polania sałatki.Oliwę wymieszać z ziołami,sosem do sałatek,gruszkowym octem balsamicznym.Liście bazylii umyć.Szczypiorek posiekać.
2.Fasolę wyjąć z puszki,przemyć wodą,wrzucić do miski z sałatą i kapustą.Ogórka obrać,pokroić w drobną kostkę,wrzucić do miski.Ser feta pokroić w dużą kostkę,wrzucić do miski z sałatą,kapustą,fasolą,ogórkiem.Polać sosem ziołowym.Z plastrów pleśniowego sera skalmierzyckiego wyciąć serduszka lub inne dowolne kształty.Do tego celu używam wycinarki(jak na zdjęciu).
3.Sałatkę posypać kaparami,szczypiorkiem,listkami bazylii.Ułożyć na niej serduszka z sera skalmierzyckiego.
Komentarze