Figi z miodową śmietanką i pistacjami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Deser ten zobaczyłam w książce "Nigellissima. Włoskie inspiracje" i gdy tylko pojawiły się figi (w super cenie!), postanowiłam go wypróbować.Proporcje składników zmodyfikowałam.Ps. Mam nadzieję, że są tu jakieś fanki i fani fig ?! ;)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    6 dużych fig
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    70 ml śmietanki kremówki
    2 łyżeczki miodu
    garść łuskanych, posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Figi z miodową śmietanką i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 220 C.
    Figi pokrój nożem na niepełne ćwiartki - tak by móc je rozchylić niczym pąki kwiatów. Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Figi zapiekaj przez około 10 minut.
    W małym rondelku podgrzej śmietankę z miodem. Gotuj do momentu aż się trochę zredukuje, zgęstnieje.
    Figi wyjmij ostrożnie z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je miodową śmietanką i posyp pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Miód Pistacje Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować