Deser ten zobaczyłam w książce "Nigellissima. Włoskie inspiracje" i gdy tylko pojawiły się figi (w super cenie!), postanowiłam go wypróbować.Proporcje składników zmodyfikowałam.Ps. Mam nadzieję, że są tu jakieś fanki i fani fig ?! ;)
15 min
Składniki:
Składniki (2 porcje):
6 dużych fig
2 łyżeczki oliwy z oliwek
70 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki miodu
garść łuskanych, posiekanych pistacji
Figi z miodową śmietanką i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 220 C.
Figi pokrój nożem na niepełne ćwiartki - tak by móc je rozchylić niczym pąki kwiatów. Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Figi zapiekaj przez około 10 minut.
W małym rondelku podgrzej śmietankę z miodem. Gotuj do momentu aż się trochę zredukuje, zgęstnieje.
Figi wyjmij ostrożnie z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je miodową śmietanką i posyp pistacjami.
Komentarze