Figi zapiekane z szynką i serem pleśniowym

4.5 (146 ocen)

  • 20 min

Wykwintna przystawka ze świeżych fig z dodatkiem surowej szynki dojrzewającej i niebieskiego sera pleśniowego podana na sałatce z rukoli. Pyszna i łatwa do zrobienia :)

  • 20 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    4 świeże figi
    50 g niebieskiego sera pleśniowego
    8 plastrów surowej szynki dojrzewającej (u mnie Serrano)
    2 garści rukoli
    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka kremu balsamicznego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z limonki lub z cytryny
    mielone chili w płatkach
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Figi zapiekane z szynką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i przekrawamy na 4 części, nie docinając do końca. Rozchylamy cząstki fig i do środka wkładamy ser podzielony na 4 kostki.
  • 2. Formę smarujemy masłem i układamy na niej 4 "gniazda" uformowane z szynki (każde "gniazdo" z dwóch plasterków). Na szynce układamy figi z serem, oprószamy mielonymi płatkami chilli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy 5 minut, posypujemy posiekanymi orzechami i zapiekamy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.
  • 3. Rukolę myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy w miseczce z sokiem z limonki, wkładamy liście rukoli i mieszamy, aby pokryły się sosem. Rukolę rozkładamy na 4 talerzykach, na nią wykładamy zapieczone figi wraz z szynką. Dekorujemy kleksem kremu balsamicznego i natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować