Wykwintna przystawka ze świeżych fig z dodatkiem surowej szynki dojrzewającej i niebieskiego sera pleśniowego podana na sałatce z rukoli. Pyszna i łatwa do zrobienia :)
20 min
Składniki:
na 4 porcje:
4 świeże figi
50 g niebieskiego sera pleśniowego
8 plastrów surowej szynki dojrzewającej (u mnie Serrano)
2 garści rukoli
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z limonki lub z cytryny
mielone chili w płatkach
masło do wysmarowania formy
Figi zapiekane z szynką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Figi myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i przekrawamy na 4 części, nie docinając do końca. Rozchylamy cząstki fig i do środka wkładamy ser podzielony na 4 kostki.
2.Formę smarujemy masłem i układamy na niej 4 "gniazda" uformowane z szynki (każde "gniazdo" z dwóch plasterków). Na szynce układamy figi z serem, oprószamy mielonymi płatkami chilli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy 5 minut, posypujemy posiekanymi orzechami i zapiekamy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.
3.Rukolę myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy w miseczce z sokiem z limonki, wkładamy liście rukoli i mieszamy, aby pokryły się sosem. Rukolę rozkładamy na 4 talerzykach, na nią wykładamy zapieczone figi wraz z szynką. Dekorujemy kleksem kremu balsamicznego i natychmiast podajemy.
Komentarze