Fikuśna straciatella kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki (oprócz kakao) włożyć do miski. Dobrze razem wyrobić. Ja ugniatam ręką. Odłożyć 1/3 ciasta do osobnej miseczki i dodać do niej kakao. Wymieszać.
2.Ciasto dać na blaszkę. Między jasne ciasto wrzucić ciasto ciemne aby powstały "łatki"
3.Piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić.
4.MASA MANNOWA
Wszystkie składniki (oprócz kaszy) dać do garnka i zagotować. W momenie zagotowania wsypać powoli kaszę i szybkim ruchem mieszać do zgęstnienia aby nie powstały grudki.
5.Gorącą masę wylać na upieczone ciasto. Ostudzić.
6.MASA STRACIATELLA
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę namoczona we wodzie. Ubić dokładnie. Na końcu dodać posiekaną czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Gotową masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Komentarze