Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić.
2.Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia, zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).
3.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 – 3 polewać marynatą z naczynia.
4.Wyjąć kurczaka z piekarnika.
5.Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po mięsie.
Komentarze