Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Mocno pomarańczowy smak!

  • 30 min

Składniki:

  • Kurczak:
    • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    • sól
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Marynata:
    • 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki
    • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, drobno starty
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1/3 łyżeczki białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej)
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki octu winnego
    • szczypta mielonej ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić.
  • 2. Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia, zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).
  • 3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 – 3 polewać marynatą z naczynia.
  • 4. Wyjąć kurczaka z piekarnika.
  • 5. Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po mięsie.
  • 6. Kurczak podany z ryżem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować