Filet z kurczaka z serem parmezan - chicken parmesan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zmieszać: bułkę tartą, tymianek, rozmaryn i parmezanem.
2.W miseczce jajko roztrzepać trzepaczką.
3.Filety posolić, popieprzyć i z obu stron opruszyć mąką. Moczyć w jajku i bułce + parmezan. Oliwą pokropić równomiernie po filetach.
4.Piec nagrzć do 180 stopni. Filety poukładać w żaroodpornym naczyniu lub blaszce piec ok 20-25 minut aż będą rumiane.
5.Podlać sosem pomidorowym i posypać serem mozarella. Wstawić do pieca na nastepne 10-15 minut aż ser się zarumieni.Podawać z makaronem lub na bagietkę.
6.SOS: Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz dDusić do momentu aż sos zgęstnieje.o smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.
Komentarze