Filet z kurczaka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do garnka wlewamy 2-2,5 litra wody, dodajemy 1,5 łyżki wegety i płaską łyżkę oregano.Czekamy aż woda się zagotuje, następnie wrzucamy 2 paczki ryżu i gotujemy około 19 minut.Po ugotowaniu, odcedzony ryż wsypujemy do miski, całość przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
2.Obieramy 4 cebule i kroimy w grubszą kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, w trakcie smażenia doprawiamy szczyptą bazylii,ziołami prowansalskimi i wegetą.W 1/2 szklanki gorącej wody rozrabiamy pół kostki rosołowej,zalewamy cebulę i dusimy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do ryżu i wszystko mieszamy.
3. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Tak przygotowane filety wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W trakcie smażenia doprawiamy bazylią,pieprzem i solą zgodnie z własnymi potrzebami. Smażymy tak długo, aż kurczak będzie odpowiednio miękki.
4.Usmażone filety dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu, całość mieszamy.
Porady
Dla uzyskania lepszego smaku danie można doprawić przyprawą curry,pieprzu ziołowego.
Komentarze