Fish pie jest tradycyjną potrawą brytyjską.Wbrew pozorom jest prostą w przygotowaniu i bardzo smaczną potrawą z rybą i ziemniakami.Polecam:)

Składniki:

  • 500 g mieszanki ryb "Fish pie mix" lub ryby jakie mamy pod ręką,najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie łosoś,dorsz i łupacz)
    1 brokuł
    600 ml mleka
    125 ml słodkiej śmietany
    50 g masła
    1 -2 pory
    50 g mąki
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyzka posiekanej natki pietruszki
    2 szczypty gałki muszkatałowej
    sól i pieprz do smau

    Na ziemniaczaną "kołderkę":

    1 kg obranych ziemniaków
    25 g masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
    1 jajko
    2-3 łyżki mleka
    2 łyżki śmietany
    papryka w proszku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fish pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko osolej wodzie gotujemy również brokuła,uważamy by się nie rozgotowal.Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.
  • 2. Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień do minimum.Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką,dodajemy gałkę,natkę pietruszki,koperek oraz pora z masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy brokuła.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,wlewamy sos z rybą.Do ziemniaków dodajemy jajko,mleko,śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy ziemniaczane puree tak by pokryć całość.Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem,posypujemy papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż ziemniaki sie zrumienią(pieczemy w 190 stopniach C)

Porady

Potrawa najlepiej smakuje na ciepło więc dobrze ją robić wtedy,gdy ma się zapowiedzianych gości albo liczną rodzinę,ponieważ porcja jest dosyć pokaźna,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować