dodatkowo:
pół kilo cebuli
olej do smażenia
suszona bazylia
suszone oregano
zioła prowansalskie
suszony rozmaryn
papryka w proszku ostra lub słodka
sól,pieprz
mąka do podsypania
masło do formy
Focaccia z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Do mąki dodać sól,oliwę,drożdże i zagnieść mięciutkie ciasto,dodając w razie potrzeby ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosło.
3.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,usmażyć na oleju do miękkości ( nie rumienić zbyt mocno). Wystudzić.
4.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm.Nałożyć cebulę i oprószyć solą ,i pieprzem i ziołami.
5.Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Komentarze