We Włoszech focaccię właściwie w każdym regionie przygotowuje się inaczej. Ta jest miękka, z dodatkami na wierzchu. Lubię ją zjeść z prostą sałatką z pomidorów.
Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do ciasta drożdżowego (8-10minut). Gotowe ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2.W czasie, gdy ciasto rośnie, suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, bazylię posiekać, listki tymianku zdjąć z gałązek.
3.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrobić przez 3-4 minuty.
5.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2cm, nadając mu owalny kształt o wymiarach mniej więcej 30x23cm.
6.Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia.
7.Podrośnięte ciasto za pomocą silikonowego pędzelka posmarować oliwą.Pozostawiając wolne brzegi, na wierzchu ułożyć pomidory, oliwki, cebulę, czosnek, cebulę, tymianek i bazylię. Całość oprószyć solą i pieprzem. Cały "farsz" lekko docisnąć. ( ja czasami całość dodatkowo posypuję niewielką ilością tartej mozzarelli)
Komentarze