Focaccia orkiszowa z cebulą

0 (0 ocen)

Placek drożdżowy z dużą ilością przyrumienionej cebulki, placek można traktować jak chleb, można go przekroić i zrobić kanapki. Ale można go też zajadać jak kawałek ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej typ 1050
    1 paczka suchych drożdży (7 g)
    460 ml letniej wody
    2 łyżki oleju lub oliwy
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    4 cebule
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    świeży rozmaryn
    1-2 łyżki oliwy lub oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Placek Kanapki

Focaccia orkiszowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. W misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wlej letnią wodę i zacznij wyrabiać, najłatwiej robotem planetarnym, dodaj oliwę lub olej, ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Przesmażona cebula 2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, na patelnię wlej z 2-3 łyżki oleju. Smaż cebulkę, często mieszając, aż się zarumieni. W między czasie dodaj po 1 łyżeczce soli i cukru. Cebulę odstaw do ostudzenia.
  • 3. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Foccacia 4. Wyrośnięte ciasto wyrób na kształt blaszki, wyłóż do formy, końcem drewnianej łyżki porób dołki, w te dołki wlej oliwę lub olej, posyp igiełkami rozmarynu. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Foccacia obkładana cebulą 5. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na wyrośnięty placek rozłóż cebulkę. Piecz 20-25 minut.

Porady

Focaccia nadaje się do kanapek, można ją przekroić w poprzek i podać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować