Bardzo chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego z pysznym twarożkiem malinowym. Idealne do kawy na świeżym powietrzu. Do tego proste, szybkie i tanie.
Fornetti z twarożkiem malinowym i malinami czyli ciasteczka z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w miarę równe kwadraciki.
2.Maliny rozgnieść widelcem i dodać do twarogu razem z cukrem waniliowym (kilka malin zostawić ). Wymieszać.
3.Żółtko rozbełtać i każdą krawędź ciasta ( kwadraciku ) wysmarować.
Na każdy kwadracik, na środku nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia. Na nadzienie malinę.
4.Przykrywamy drugim kwadracikiem i dociskamy z każdej strony widelcem.
Środki ciasteczek przekrawamy- nożykiem dwie cienkie linie. Wierzch ciastek smarujemy cienko żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 15-20 min.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze