Pyszne, lekkie a zarazem pożywne danie bez mięsa. Treściwy, warzywny farsz da nam zastrzyk witamin. Gorąco polecamy.
60 min
Składniki:
Składniki:
1 ciasto francuskie
2 cebule
1 duża papryka żółta
2 pomidory
2 jajka
0,25 kg żółtego sera ( u mnie gouda)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
przyprawy: bazylia, sól i pieprz
olej do smażenia
olej i bułka tarta do wysmarowania formy
Francuski placek z warzywami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, po chwili dorzucić paprykę i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ser żółty zetrzeć na tarce.
3.Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
4.Do pomidorów dodać jajka, żółty ser (0,15kg resztę zostawić do posypania na wierzch), przyprawy: bazylia, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
5.Naczynie żaroodporne ( o wymiwrach 41x26cm) posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem francuskim dno oraz brzegi formy.
6.Następnie nałożyć farsz cebulowo-paprykowy, a na wierzch sos pomidorowy, posypać żółtym serem, szczypiorkiem i ketchupem.
7.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 do 30 minut. Smacznego:)
Komentarze