Francuski placek z warzywami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, lekkie a zarazem pożywne danie bez mięsa. Treściwy, warzywny farsz da nam zastrzyk witamin. Gorąco polecamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 ciasto francuskie
    2 cebule
    1 duża papryka żółta
    2 pomidory
    2 jajka
    0,25 kg żółtego sera ( u mnie gouda)
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    przyprawy: bazylia, sól i pieprz
    olej do smażenia
    olej i bułka tarta do wysmarowania formy

Francuski placek z warzywami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażamy cebulę z papryką 1. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, po chwili dorzucić paprykę i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • starty  żółty ser 2. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • pomidory kroimy w kostkę 3. Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
  • sos pomidorowy 4. Do pomidorów dodać jajka, żółty ser (0,15kg resztę zostawić do posypania na wierzch), przyprawy: bazylia, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • wykładamy ciasto francuskie 5. Naczynie żaroodporne ( o wymiwrach 41x26cm) posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem francuskim dno oraz brzegi formy.
  • ciasto przygotowane do pieczenia 6. Następnie nałożyć farsz cebulowo-paprykowy, a na wierzch sos pomidorowy, posypać żółtym serem, szczypiorkiem i ketchupem.
  • Smacznego 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 do 30 minut. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy